teisipäev, 30. oktoober 2018

Päikesesüsteem ja ilmaruum 4. klassi käsitöö tundides

Eesmärk: toetada loodusõpetusest päikesesüsteemi ja ilmaruumi õpetamist. 

Tegime päikesesüsteemi maketti. Alustuseks tuli õpilastel heegeldada planeetide kinnitamiseks alusele "ketti" - kusjuures, seda tuli teha õiget värvi lõngaga (n: planeet Marss punane). Nad pidid endale selgeks tegema planeetide värvused. Heegeldamise ajal sain koguaeg uurida, et millise planeedi paela nad heegeldavad. Keti pikkus oli samuti ette antud, saime mõõtmist harjutada. Seejärel said nad ise otsustada millise meetodiga nad millist planeeti teevad - lähtuda tuli planeedi omadustest (paberimass, tutt, viltimine). Merkuuri jaoks otsisime loodusest võimalikult sileda kivi.

Õpilane pidi koguaeg teadma millised planeedid tal valmis on ja milliseid ta veel tegema peab. Tore lõimingu koht oli Saturni rõnga valmistamine poroloonist. Mõõtsime mõõdulindiga planeedi ümbermõõdu ja arvutasime sealt diameetri (leppisime kokku, et pii on küll 3,14, kuid meie töö arvutuseks piisab, kui ümardame ta täisarvuni (õpilased jagasid väga tublilt ümbermõõtu kolmega). Edasi tuli diameetrist raadius kätte saada, et teada mis on sirkli haarade õige vahe (saime kahega jagamist ka harjutada).
Kokkuvõttes võib öelda, et lastele said selgeks planeetide nimetused ja järjestus päikesesüsteemis, lisaks ka planeetide omadused ja koostis. (Merkuuri maketiks kivike oli laste enda poolt pakutud lahendus) Arvutada saime ka pisut.







Tekst ja fotod: Kersti Kaplinski

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar